Revizyon Ameliyatı Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
Revizyon Cerrahisi

Revizyon Obezite Ameliyatı
Nedir?
Revizyon Cerrahisi obezite cerrahisinin en fazla deneyim gerektiren alanıdır. Bugün için tüm dünyadaki obezite ameliyatlarının yaklaşık %10-15’ini oluşturmaktadır.
Revizyon Cerrahisi denildiğinde iki temel kavramın bilinmesi gerekmektedir;
1- Revizyon Obezite Cerrahisi
Yeterli kilo kaybıyla sonuçlanmayan ya da kilo alımı ile sonuçlanan cerrahiler sonrası gerçekleştirilen obezite cerrahisi;
Kilo kaybının %50 EWL’nin (fazla kilo kaybı yüzdesi) altında olması
Son kaybettiği kilonun %15’inden fazlasını geri alması
Yandaş hastalıkların düzelmemesi veya tekrar ortaya çıkması
2- Re-Operatif Obezite Cerrahisi
Obezite Cerrahisinin komplikasyonları için yapılan cerrahi
Hangi Hastalar Revizyonel Cerrahisi İçin Uygun Değildir
Revizyon cerrahisi için başvuran bazı hastalar aşağıdaki durumları içeriyorsa ameliyat için geri çevrilerek uygun şartların sağlanması beklenmelidir;
Uyuşturucu madde kullananlar
Reflü şikayeti olup medikal tedavi görmemiş olanlar
Maladaptif (yemek yeme bozukluğu) yemesi olanlar
Vitamin ve nutrisyonel destek almak istemeyen hastalar
Yukarıdaki tüm durumlar titizlikle değerlendirilmeli ve mutlaka deneyimli bir Obezite Cerrahı, bariatrik beslenme uzmanı, bariatrik psikiyatrist/psikolog ekibinin bulunduğu bir yapı içinde değerlendirme yapılarak revizyon cerrahisi için son karar verilmeldir.
Başarısız Hastayı Değerlendirme
Hasta mı operasyonu başarısız kıldı yoksa operasyon mu hastayı başarısız kıldı? yoksa program mı hastayı başarısız kıldı? Tüm bu soruların cevapları titizlikle değerlendirildikten sonra revizyon cerrahisi kararı verilmelidir. Bunlar;
Cerrah, psikiatrist/psikolog ve diyetisyen tarafından hastadan detaylı bir anamnez almak. Stres faktörlerinin ve medikal tedavilerin üzerinden geçmek. Yakın takip. Destekleyici gruplar. Üst GiS endoskopisi. Üst GİS pasaj grafileri. Ameliyat notlarının üzerinden geçmek.
BariatrikLab Revizyon Ameliyatı Prosedürü
Revizyon Ameliyatı kararı verilmiş tüm hastalarımızda detaylı bir ön inceleme (kan tetkikleri, endoskopi, solonum fonksiyon testi, anestezi vd) sonrasında Bariatrik Beslenme Uzm. larımız tarafından görülerek ameliyat öncesi eğitime alınırlar. Ameliyat sonrasında beslenme ve cerrahi takipleri düzenli olarak kendilerine bildirilerek yakın bir izlemde olmaları sağlanır. Ayrıca tüm hastalarımıza psikolojik destek ihtiyaç halinde merkezimizce sağlanır. İlk yıl 1,3,6,9 ve 12. aylarda, ikinci yıl 18,24. aylarda kontrol sağanırken, üçüncü yıldan sonra yıllık takipler ile tüm hastalarımıza desteğimiz devam etmektedir.
Revizyon Cerrahisi Hakkında
Merak Edilenler
Hangi Hastalar Revizyonel Cerrahi İçin Uygun Değildir?
Revizyonel cerrahi için başvuran bazı hastalar aşağıdaki durumları içeriyorsa ameliyat için geri çevrilerek uygun şartların sağlanması beklenmelidir; Uyuşturucu madde kullananlar. Reflü şikayeti olup medikal tedavi görmemiş olanlar. Maladaptif (kötü beslenme) yemesi olanlar. Vitamin ve nutrisyonel destek almak istemeyen hastalar
Revizyon Cerrahisi İçin Hastalar Nasıl Değerlendirilir?
Başarısız Hastayı Değerlendirme; Hasta mı operasyonu başarısız kıldı yoksa operasyon mu hastayı başarısız kıldı? yoksa program mı hastayı başarısız kıldı? Tüm bu soruların cevapları titizlikle değerlendirildikten sonra revizyonel bariatrik cerrahi kararı verilmelidir. Bunlar; Doktor, psikiatrist ve diyetisyen tarafından hastadan detaylı bir anamnez almak. Stres faktörlerinin ve medikal tedavilerin üzerinden geçmek. Yakın takip. Destekleyici gruplar. Üst GiS endoskopisi. Üst GİS pasaj grafileri. Operasyon notlarının üzerinden geçmek.
Ameliyattan sonra ne kadar süreyle işimden uzak kalacağım?
Ameliyattan sonra çoğu hasta bir veya en fazla iki hafta içinde işe dönebilmektedir. Ameliyattan sonra bir süreliğine enerjinizin azaldığını hissedebilirsiniz ve işe döndüğünüz ilk hafta yarım gün veya iki günde bir işe gidip çalışmanız gerekebilir.
Ameliyattan sonra ne zaman egzersiz yapmaya başlayabilirim?
Hemen! Hastanedeyken bile, kısa ve hafif yürüyüşler yapmanız iyileşme süreciniz için önemlidir. Burada kilit nokta yavaş yavaş başlamaktır. Vücudunuza ve hekiminize kulak verin. Ağırlık kaldırıyorsanız ilk 6 ay “düşük profil”de kalın. Egzersiz konusunda acele etmeyin, kendinizi yavaş yavaş geliştirin. Yüzüyorsanız, suya girmeden önce yaralarınızın muhakkak iyileşmesi gerekir. Dolayısıyla yüzmeyi en erken 25-30. gün sonunda düşünmelisiniz.
Revizyon Cerrahisinde Hangi Ameliyatlar Yapılmaktadır?
Geri kilo almı nedeniyle revizyon obezite cerrahisi planlanan hastalarda hangi tip ameliyatın yapılacağına, ilk ameliyatınızın şekline göre karar verilmektedir. Eğer bir hasta daha önce tüp mide ameliyatı geçirmişse tercihimiz distal gastrik bypass / duedonal switch yönünde olmaktadır. Eğer gastrik bypass ameliyatı sonrası geri kilo alımı mevcutsa o zaman da distal gastrik bypass ameliyatını tercih etmekteyiz. Revizyon cerrahisi yüksek tecrübe gerektiren bir ameliyattır ve hasta detaylıca değerlendirildikten sonra planlama yapılmaktadır.